Monday, July 3, 2017

Lontong


( Hidangan : 5 orang )

Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inc halia
1 inc kunyit hidup
2 camca besar udang kering, rendam lembut dan toskan

8 tangkai kacang panjang ~ potong 1 inc
2 keping tauhu ~ di potong dadu dan di goreng
2 keping tempe ~ di potong dadu dan di goreng
1 keping fucuk atau tauhu kering ~ potong kecil dan rendam hingga lembut
1 batang lobak merah saiz sederhana ~ dipotong  mancis
1 biji sengkuang saiz kecil ~ dipotong mancis
1/4 kobis ~ dihiris kecil
sedikit soon ~ di rendam

Air secukupnya
200 ml santan pekat ( 1 kotak kecik santan )
2 batang serai ~ dititik
Garam dan gula secukup rasa


Cara-cara :

1) Panaskan minyak dalam periuk, Tumiskan bahan kisar dan serai titik hingga harum dan terbit minyak.
2) Masukkan air dalam setengah periuk dan biarkan kuah mendidih
3) Bila kuah dah mendidih masukkan dahulu sayur yang keras seperti, kacang panjang, lobak, sengkuang , fucuk dan masak hingga lembut
4) Masukkan tauhu dan tempe
5) Biarkan ia merenih sebentar.
6) Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa
7) Akhir sekali masukkan soon dan kobis
8) Didihkan sekali lagi dan terus matikan api



Lontong di makan bersama telur rebus, sambal tumis, serunding atau sambal kacang.



P/s: Resepi lontong ni dari blog hakak ni masam manis untuk rujukan kami satu family :)
Updated by: Kakbena.
Good Luck !