A) Bahan-Bahan Utama :
1. Ikan siakap: 1 ekor (perap dengan garam + kunyit + tepung jagung: PETUA MAMA)
2. Tomato: 1 biji (potong dadu kecil)
3. Bawang besar merah: 1 biji (potong dadu kecil)
4. Daun bawang: 2 batang (potong kecil: untuk hiasan)
B) Bahan-Bahan Tumisan (Dari kiri):
Halia
Cili padi hijau
Cili merah besar
Bunga kantan
Nenas (Dalam tin)
Bawang merah kecik: 5 ulas
Bawang putih: 5 ulas
Daun limau purut: Racik halus
P/s: Semua bahan dicincang halus.
C) Bahan-Bahan Sos:
Sos ikan: 3 sudu (any brands)
Sos cili: 3 sudu
Kicap lemak manis (Ikot tahap kepekatan masing-masing)
Sos tiram: 3 atau 4 sudu
Kiub pati ayam: 1 kiub
Serbuk lime: 1 teaspoon (perahan limau nipis pon boleh)
Gula
Garam
P/s: Kalau nak warna merah yang menarik . Tambahkan cili kisar dalam 1 atau 2 sudu besar.
D) Cara-cara:
1. Goreng ikan siakap hingga garing.
2. Tumiskan bahan-bahan tumisan (B) mengikut aturan di atas sehingga naik bau.
3. Tumis sehingga kelihatan masak dan lawa warnanya.
4. Masukkan nenas + cili blend.
5. Kacau hingga sebati.
6. Masukkan bahan-bahan sos (C). Tambah sedikit air jika terlalu kering.
7. Perasakan dengan gula dan garam.
8. Siap ! Taburkan daun bawang. Hidangkan :)
P/s: Resepi dari Facebook @ Google untuk rujukan kami satu family :)
Updated by: Kakbena.
Updated by: Kakbena.
Good Luck !