Tuesday, May 2, 2017

Ikan Siakap 3 Rasa



  


A) Bahan-Bahan Utama :
1. Ikan siakap: 1 ekor (perap dengan garam + kunyit + tepung jagung: PETUA MAMA)
2. Tomato: 1 biji (potong dadu kecil)
3. Bawang besar merah: 1 biji (potong dadu kecil)
4. Daun bawang: 2 batang (potong kecil: untuk hiasan)





B) Bahan-Bahan Tumisan (Dari kiri):
Halia
Cili padi hijau
Cili merah besar
Bunga kantan
Nenas (Dalam tin)
Bawang merah kecik: 5 ulas
Bawang putih: 5 ulas
Daun limau purut: Racik halus

P/s: Semua bahan dicincang halus.




C) Bahan-Bahan Sos:
Sos ikan: 3 sudu (any brands)
Sos cili: 3 sudu
Kicap lemak manis (Ikot tahap kepekatan masing-masing) 
Sos tiram: 3 atau 4 sudu
Kiub pati ayam: 1 kiub
Serbuk lime: 1 teaspoon (perahan limau nipis pon boleh)
Gula 
Garam


P/s: Kalau nak warna merah yang menarik . Tambahkan cili kisar dalam 1 atau 2 sudu besar.



D) Cara-cara:
1. Goreng ikan siakap hingga garing.
2. Tumiskan bahan-bahan tumisan (B) mengikut aturan di atas sehingga naik bau. 


 
3. Tumis sehingga kelihatan masak dan lawa warnanya.
4. Masukkan nenas + cili blend.
5. Kacau hingga sebati. 



6. Masukkan bahan-bahan sos (C). Tambah sedikit air jika terlalu kering.
7. Perasakan dengan gula dan garam.




8. Siap ! Taburkan daun bawang. Hidangkan :)

P/s: Resepi dari Facebook @ Google untuk rujukan kami satu family :)
Updated by: Kakbena.

Good Luck !