Tuesday, September 16, 2014

Kailan Ikan Masin :)

Bahan-Bahan:

Ikan masin- 1/2 ekor (potong kecil dan goreng)
Kailan- 1 paket (direndam dalam air)
Bawang putih- 3 ulas (diketuk)
Sos ikan- 1 sudu
Sos tiram- 1 sudu
Gula- 1 sudu
Kiub pati ayam- 1 cubit
Air- 2 senduk (terpulang nak cair or pekat)

Cara-cara:

1. Potong sayur kailan . Asingkan batang + daun dalam 2 bekas berlainan .
2. Goreng ikan masin dalam minyak yang sangat sikit (bole guna untuk terus masak sayur) .
3. Bila dah masak . Angkat &  toskan n letak dalam mangkuk dulu .
4. Baki minyak goreng ikan tadi . Masukkan bawang dan tumis sehingga agak garing + naik bau .
5. Masukkan sos ikan + sos tiram + kiub pati ayam .
6. Kacau kacau and terus masukkan air untuk elak hangit + bagi berkuah sikit . Masukkan gula .
7. Masukkan batang kailan sahaja + ikan masin . Kacau kacau .
8. Bila batang dah almost lembut (cuba hiris dengan pisau) . Baru bole masukkan daun kailan . 
9. Kacau kacau hingga layu . Angkat & hidang :)




P/S: Kenapa kadang kadang sayur tu pahit walaupun dah letak gula ? Mama cakap sebab faktor baja . Sebab tu before nak masak kena rendam dulu :)


Good Luck !