Tuesday, September 16, 2014

Ayam Masak Merah :)

Saiz hidangan: 2 orang

Bahan-bahan:

Ayam- 4 ketul (digoreng tapi tak terlalu garing)
Bawang besar kuning- 1/2 biji (potong epal)
Minyak masak- 2 senduk (amik dari goreng ayam tadi)
Cili giling- 2 1/2 sudu besar
Gula- 2 sudu
Garam- 1 sudu teh
Kicap- rencah sikit2 je (untuk nampak gelap sikit)
Air- 3 gelas 
Tomato- 1/2 biji (potong epal)

Cara-cara:

1. Goreng ayam. Angkat dan toskan . Letak dalam mangkuk dulu .
2. Masukkan minyak (ayam yang telah digoreng) + bawang besar kuning .
3. Tumis hingga naik bau . Then, masukkan cili giling + garam + gula + kicap . Kacau kacau .
4. Masukkan 2 gelas air . Kacau kacau dan biarkan menggelegak sampai almost kering .
5. Bila dah nak kering tambah 1 gelas air lagi. Tunggu lagi hingga almost kering. 
6. Then, masukkan tomato . Bila dah hampir kering masukkan ayam yang telah ditos tadi .
7. Kacau kacau . Dah sebati boleh angkat & hidang :)



P/S: Kenapa masukkan banyak kali air & tunggu kering ? Mama cakap nak bagi cili giling tu betul betul masak. Bila cili giling betul betul masak . Baru lah tak rasa pedih perut bila makan and tak akan sakit perut :)


Good Luck !