Monday, June 16, 2014

Puding Kastard Berkuah :)

A) Bahan-bahan kastard:

Tepung kastard- lebih kurang 10 sudu besar
Vanilla- half penutup
Gula- 1 sudu besar
Susu cair- 1/2 tin
Air masak- 1 gelas

Cara-cara:

1. Masukkan tepung kastard + vanilla + gula + susu cair dalam periuk kaca .
2. Then, masukkan air satu gelas secara berperingkat untuk make sure larut sempurna .
3. Didihkan bahan-bahan di atas dengan api yang kecil . Kacau hingga likat .
4. Bila dah almost likat . Masukkan dalam dulang kaca yang sesuai untuk puding .
5. Sejukkan puding kastard tersebut atas meja selama beberapa minit.
6. Potong kecil (ikut suka) dan masukkan dalam peti sejuk. 

B) Bahan-bahan kuah:

Mixed fruits- 1 tin
Susu cair- 1 + 1/2 tin 
Gula- 3 sudu besar (boleh rasa ikot kesesuaian)

Cara-cara:

1. Jangan basuh periuk kaca untuk buat puding kastard tadi .
2. Gunakan periuk yang sama untuk buat kuahnya .
3. Masukkan mixed fruits + susu cair + gula dalam periuk kaca .
4. Kacau hingga agak agak nak mendidih sikit . 
5. Bila nampak macam dah berbuih . Tutup api .
6. Sejukkan atas meja before masukkan dalam peti .
7. Siap ! simple kan ?

p/s: sape suka kismis n buah peach bagai tuu bole masukkan jugak :) and sape nak cair sikit bole masukkan air . tapi kami suka yang agak pekat . so, x masukkan air masak pon sebab air dari mix fruits tadi dah cukup :)



 as usual . gamba dari google . almost 97% tepat dengan resipi mama ku . weeeee !


Good Luck ! :)