A) Bahan untuk air rebusan:
Ayam- ikot suka banyak mana (potong kecik kecik)
Garam- 1 sudu teh
Ajinamoto- 1 sudu teh
Cara-cara:
1. Masukkan air dalam periuk sampai agak agak nak penuh .
2. Masukkan ayam + garam + ajinamoto .
3. Rebus . Jangan tutup api sampai lah air rebusan dah dituang bila masak mee kuah nanti .
4. Biarkan air rebusan sentiasa direbus atas dapur.
4. Biarkan air rebusan sentiasa direbus atas dapur.
B) Bahan-bahan mee kuah:
Mee kuning- 1 paket
Sawi & Kubis - ikot suka banyak mana
Chicken ball- ikot suka
Udang- ikot suka
Ayam yang telah direbus (refer A)
Lada hitam- 1 genggam
Bawang putih- 1 labu
Majerin- 1 senduk
Air rebusan- (refer A)
Garam halus- 2 teaspoon
Ajinamoto- 2 teaspoon
Tomato- 2 biji (potong epal)
Limau nipis - 1 biji (potong untuk perah nanti)
Cara-cara:
1. Lerai-leraikan mee kuning.
2. Potong sawi + kubis ikot suka hati . Rendam dengan air .
3. Sediakan chicken ball + udang .
4. Tumbukkan lada hitam + bawang putih .
5. Cairkan mentega . Masukkan lada hitam + bawang putih yang dah ditumbuk tadi .
6. Masukkan air sikit dalam bekas lesung and masukkan dalam kuali (itu lah orang panggil air tangan)
6. Masukkan air sikit dalam bekas lesung and masukkan dalam kuali (itu lah orang panggil air tangan)
7. Masukkan ayam yang tengah direbus + garam + ajinamoto .
8. Kacau kacau . Then, masukkan air rebusan ayam tadi .
8. Kacau kacau . Then, masukkan air rebusan ayam tadi .
9. Tunggu 2 or 3 minit . Masukkan chicken ball .
10. Perah limau nipis (untuk dapatkan rasa masam manis mee kuah)
11. Dalam 5 minit lepas tu . Masukkan udang pulak .
12. Then, cepat cepat masukkan sawi + kubis hijau + tomato + mee .
10. Perah limau nipis (untuk dapatkan rasa masam manis mee kuah)
11. Dalam 5 minit lepas tu . Masukkan udang pulak .
12. Then, cepat cepat masukkan sawi + kubis hijau + tomato + mee .
13. Biarkan hingga mendidih . Then, bole hidang dah :)
p/s: air tu boleh tambah if rasa kuah tu kering sangat .
gamba dari google . almost 90% tepat dengan mee kuah mama :)
Bahan-bahan untuk sambal kicap:
Cili api- 10 hingga 15 batang (buang tangkai)
Bawang goreng- 2 sudu
Kicap-2/3 mangkuk kecil
Cara-cara:
1. Blend kan semua bahan di atas hingga hancur lumat !
2. Done ! Hidangkan dalam mangkuk. Extra tu simpan dalam tupperware kecik and simpan dalam peti .
p/s: makan dengan mee kuah best ! pedas2 yummeyhhh ! :)
from google too ! hihihi
Good Luck ! :)