Bawang putih- 1 labu
Bawang merah besar- 1 biji
Bawang merah kecil- 8 biji
Halia- 1/3 ibu jari
B) Bahan-bahan untuk rempah kari:
Rempah kari ikan babas- 1 paket kecil
Cili giling blend- 3 sudu besar
Air masak- secukup rasa & rupa
C) Bahan-bahan masakan:
Ikan merah- 1 ekor besar
Air asam jawa (untuk rendam ikan)
Minyak masak- lebih kurang 3 senduk
Rempah campuran- 1 jemput (refer gambar di bawah)
Garam kasar- 2 jemput
Gula- 1/2 sudu besar
Ajinamoto- 1 sudu teh
Santan- 1 kotak kecil
Bendi- 4 batang
Tomato- 1 biji (potong epal)
Cara-cara:
1. Rendam ikan dengan air asam jawa untuk jadikan isi ikan lebih enak .
2. Blend bahan-bahan (A) . Bancuh rempah kari (B) . Letak semua asing dalam setiap bekas.
3. Tuangkan minyak . Tumiskan rempah camuran + bahan bahan yang dah di blend (A) .
4. Masukkan bancuhan rempah kari babas (B). Kacau kacau.
5. Masukkan garam kasar +gula + ajinamoto .
6. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak ( meletup-letup + terpercik bahan dalam kuali)
7. Masukkan santan kotak dan kacau lagi hingga sebati. Biarkan agak lama sikit.
8. Setiap 5 minit, kacau bahan masakan untuk elakkan berkerak dalam kuali.
9. Kalau terlalu pekat, tambah air. Kalau dah sedang elok. Boleh continue to the next step.
10. Kemudian, masukkan ikan . Tak lama lepas tu boleh tambah bendi dan juga tomato.
11. Tunggu didih . Then, boleh la tutup api and hidang :)
gamba dari mr.google ! :)
sesiapa yang tak kenal rempah campur (macam aku)
ini lah rupa nya rempah campur !
selamat mencuba ! :)