Wednesday, December 11, 2013

Sup Ikan Merah ! :)

Bahan-bahan:

Minyak masak- 2 senduk
Lada hitam-3 biji (permulaan) 5 biji (pertengahan) memasak
Cengkih batang- 2 batang
Buah pelaga- 3 biji
Bawang besar kuning- 1 biji (potong lawan alur)
Bawang putih- 4 ulas (ditumbuk-tumbuk)
Halia- sebesar ibu jari (potong panjang + halus halus)
Air panas- 3 1/2 gelas
Kiub pati ayam Know- 1 kiub
Garam kasar- 1 1/2 jemput
Ajinamoto- 1 sudu teh
Ubi kentang- 2 biji (potong dadu besar)
Carrot- 1 batang (potong dadu besar / bulat)
Daun sup- 4 batang halus (masuk skali batangnya)
Cili api- 3 biji
Kubis bunga- depends
Bawang goreng- 2 jemput

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam periuk kaca.
2. Masukkan 3 lada hitam + 2 cengkih batang + 3 buah pelaga. Kacau kacau .
3. Masukkan bawang besar kuning + bawang putih + halia . Kacau hingga agak garing .
4. Masukkan air panas . Kacau2 lagi hingga sebati .
5. Masukkan stok ayam + garam kasar + ajinamoto + 5 lada hitam .
6. Masukkan ikan merah guna tangan satu per satu (bukan sekali air rendaman)
7. Masukkan potongan ubi kentang + carrot tadi + batang daun sup (jangan masuk akar)
8. Tunggu hingga agak mendidih sikit . Then, masukkan daun sup + cili api + kubis + bawang goreng.
9. Kacau dan biarkan hingga mendidih. Tutup api. Hidangkan kepada orang tersayang ! :)

p/s: if masukkan fish ball lagi enak !



 gambar dari mr.google ! :)


selamat mencuba ! <3