Thursday, November 21, 2013

Ikan Kembung Masak Kicap :)

Bahan-bahan:

Ikan Kembung- 4 ekor (siap digoreng)
Cili blend- 1 sudu
Minyak- 2 senduk
Air panas- 1 gelas
Bawang besar kuning- 1 biji (potong epal)
Bawang putih- 4 ulas (diketuk)
Garam- 1/2 teaspoon
Ajinamoto- 1 teaspoon
Kicap pekat- 3 senduk
Lada sulah- secukup rasa
Tomato- 1 biji (potong epal)
Lada besar- 1 biji (potong serong)


Cara-cara:

1. Goreng ikan . Angkat + tos and asingkan dalam pinggan .
2. Panaskan minyak . Tumis bawang besar kuning + bawang putih sehingga garing .
3. Tuang 1 gelas air panas . Masukkan kicap pekat + garam + ajinamoto + lada sulah .
4. Kacau kacau hingga sebati .
5. Masukkan ikan yang telah digoreng .
6. Then, masukkan tomato + lada besar . Kacau hingga sebati .
7. Tunggu beberapa minit hingga kuah agak kering sedikit .
8. Hidangkan .



(gambar dari Mr.Google)



Good Luck !