Monday, June 3, 2013

Tempoyak Ikan Patin :)

A) Bahan-bahan utama:

Ikan patin- 1 ekor

Cara-cara:

1. Boleh suruh orang pasar tu potong siap siap .
2. Cuci ikan hingga bersih .
3. Rendam ikan dengan beras untuk hilangkan hanyir and keluarkan lendir lendir ikan .

B) Bahan-bahan untuk di blend:

Bawang merah kecik- 8 biji
Cili api- 5 or 6 biji (campur merah + hijau)
Kunyit hidup- 1 inci
Tempoyak- 3 atau 4 sudu

C) Bahan-bahan untuk masak:

Air- 3 atau 4 gelas . Depends .
Gula- 2 sudu
Garam halus- 2 teaspoon
Ajinamoto- 1 teaspoon
Daun kesum- 2 or 3 tangkai

Cara-cara:

1. Masukkan bahan bahan yang telah diblend (B) dalam periuk yang sesuai .
2. Masukkan 3 or 4 gelas air and kacau hingga sebati .
3. Tunggu hingga air betul betul mendidih . INGAT ! betul2 mendidih .
4. Kalau nampak pekat . tambah air awal2 . sebab bila dah bubuh ikan nanti dah tak bole tambah air .
5. Bila dah didih baru lah masukkan ikan patin and daun kesum .
6. Tunggu hingga didih and sedap mata memandang . Then, bole tutup api dah :)


p/s: mama cakap masak patin ni lah paling simple coz bahan dia simple simple ajek ! :)


 gamba original . snap sendiri wokeeee ! ihikss !


Good Luck !