A) Bahan-bahan untuk pulut kuning:
Beras pulut- 1/2 kg (basuh macam basuh beras biasa)
Pewarna kuning- 3 atau 4 titis
Kunyit serbuk- 1/2 teaspoon
Asam keping- 1 keping
Cara-cara:
1. Basuh beras pulut sama macam bilas beras biasa . Rendamkan dengan air biasa.
2. Masukkan pewarna kuning + kunyit serbuk + asam keping (agar pulut berkilat bila dah kukus) .
3. Rendamkan slama 4-5 jam. (Macam mama, rendam malam sebelum hari nak masak tu)
B) Bahan-bahan air santan:
Santan- 1/2 kotak (cairkan dengan air)
Garam- 1 teaspoon
Gula- 1 sudu
Cara-cara:
1. Masukkan santan yang telah dicairkan + garam + gula dalam satu mangkuk .
2. Kacau dan biarkan seketika.
p/s: mama cakap step ni penting untuk make sure pulut kuning tu nati ada rasa lemak2 sket . And manis + masin sket . kan sedap tuuu~
C) Bahan-bahan kukus:
Daun Pandan- 5 helai
Pengukus
Cara-cara:
1. Lapikkan pengukus dengan daun pandan.
2. Then tuangkan beras pulut yang telah direndam dalam pengukus tu.
3. Make sure buang dulu air rendaman and asam keping bagai tu.
2. Then tuangkan beras pulut yang telah direndam dalam pengukus tu.
3. Make sure buang dulu air rendaman and asam keping bagai tu.
4. Kukus sehingga 15-20 minit mungkin. Then, buka penutup.
5. Pindahkan pulut dalam satu mangkuk yang besar. Gaulkan pulut dengan bahan (B).
5. Pindahkan pulut dalam satu mangkuk yang besar. Gaulkan pulut dengan bahan (B).
6. Gaul hingga sebati. Then, masukkan semula pulut ke dalam pengukus untuk dikukus.
7. Tambah air dalam pengukus kalao nampak dah kering oke?
8. Kukus almost 1/2 jam. And tutup api . Bila dah siap, jangan asingkan dalam mangkuk.
9. Biarkan aje pulut dalam pengukus tu (kekalkan haruman daun pandan)
9. Biarkan aje pulut dalam pengukus tu (kekalkan haruman daun pandan)
Good Luck !