A) Bahan-bahan untuk blend:
Bawang besar merah- 2 biji
Bawang putih- 1 ulas
Halia- sebesar ibu jari jek
Cara-cara:
1. Blendkan ketiga-tiga bahan di atas.
Cara-cara:
1. Blendkan ketiga-tiga bahan di atas.
B) Bahan-bahan masakan:
Minyak masak
Buah pelaga- 4 biji
Kulit kayu manis satu batang
Gula melaka- setengah keping
Santan- 1/2 kotak kecik
Serbuk rempah kerutuk adabi- 1 paket
Cili blend- 3 sudu (mao resepi cili blend KLIK SINI)
Kerisik- 2 sudu
Asam keping- 1 keping
Garam- Secukup rasa
Air masak- 1 gelas
Cara-cara:
1. Bancuh serbuk rempah kerutuk dengan cili blend dalam 1 mangkuk.
2. Panaskan minyak (tak terlalu banyak) dalam kuali . Masukkan bahan yang telah diblend (A) .
3. Masukkan buah pelaga + kulit kayu manis. Kacau dan tunggu hingga pecah minyak.
3. Masukkan buah pelaga + kulit kayu manis. Kacau dan tunggu hingga pecah minyak.
4. Bila dah pecah minyak . Masukkan bancuhan rempah dalam mangkuk tadi + santan.
5. Then, refill satu kotak air kecik dalam kotak tadik and tuangkan dalam kuali tadi.
5. Then, refill satu kotak air kecik dalam kotak tadik and tuangkan dalam kuali tadi.
6. Tunggu lama sket . Then, masukkan ayam . Tambah asam keping + garam.
7. Kacau kacau . Bila dah agak mendidih . Tambah air masak satu gelas.
8. Finally, biarkan hingga agak kering . Make sure kacau stiap 5 minit . (elak berkerak bahagian bawah)
9. Bila dah rasa masak dan likat . Tutup api and hidangkan ! :)
8. Finally, biarkan hingga agak kering . Make sure kacau stiap 5 minit . (elak berkerak bahagian bawah)
9. Bila dah rasa masak dan likat . Tutup api and hidangkan ! :)
Good Luck !