Friday, December 7, 2012

Nasi Ayam ! :)

A) Bahan-bahan untuk ayam:

Ayam-1 ekor
Bawang putih-4 ulas
Halia-2 ketul(saiz ibu jari)
Kayu manis-1 batang
Buah Pelaga- 4 biji
Garam + Ajinamoto- secukup rasa
Kicap pekat

Cara-cara:

1. First of all, rebus ayam.
2. Tumbuk bawang putih + halia
3. Masukkan (no 2) dalam rebusan ayam .
4. Tambah kayu manis + buah pelaga + garam + ajinamoto .
5. Bila ayam dah masak, angkat dan toskan.
6. Kemudian, gaulkan ayam tersebut bersama kicap pekat.
7. Then ? apa lagiii . goreng ajo ! makan panas2 pon sodap ! 

p/s: jangan buang lagi air rebusan tu ! nak guna untuk masak nasi dan buat sup pula :)

B) Bahan-bahan untuk nasi:

Beras- 3 pot biasa (siap dibasuh)
Bawang putih- 4 ulas
Halia- lebih kurang 1 inci
Majerin planta- 3 sudu
Kulit kayu manis- 1 batang
Daun pandan- 2 helai (diikat)
Air rebusan ayam

Cara-cara:

1. Tumbuk bawang putih bersama halia
2. Tumiskan (no 1) dengan majerin planta + kulit kayu manis + daun pandan dalam rice cooker.
3. Bila dah garing, masukkan beras yang telah siap dibasuh . Then, gaulkan hingga sebati.
4. Tambah air rebusan ayam tadi ikut sukatan macam nak masak nasi secara normal .
5. Kiranya, ganti air biasa dengan air rebusan ayam tu .
6. Tutup tudung periuk rice cooker tu and tunggu hingga masak ! :)
 
C) Bahan-bahan untuk sos cili nasi ayam:

Cili merah besar- 10 biji
Garam- 1 teaspoon
Gula- 1 sudu besar
Sos tomato- 1 sudu besar

Cara-cara:
1) Blend cili tersebut bersama garam + gula + sos tomato .
2) Bila dah siap tu . Hidangkan ajek dalam mangkuk :)

D) Bahan-bahan untuk sup nasi ayam:

Air rebusan ayam
Daun sup
Bawang goreng

Cara-cara:

1. Cuma tambahkan daun sup + bawang goreng ke dalam air rebusan ayam.

E) Bahan-bahan untuk kicap nasi ayam:

Kicap masin
Kicap manis
Cili besar hijau+merah- (dipotong-potong)

Cara-cara:

1. Campurkan kicap masin + kicap manis.
2. Masukkan cili besar hijau yang telah dipotong-potong. :)







Lots of Love :)