Saturday, December 8, 2012

Nasi Kerabu ! :)



A) Bahan-bahan untuk sambal tumis budu:

Santan- 1 kilo
Cili blend- 4 sudu besar
Minyak masak- 2 senduk
Gula melaka- 1 keping
Garam kasar- 1 jemput
Gula- 1 sudu
Asam keping- 2 keping
Budu- 6 sudu
Air masak- 2 gelas

Cara-cara:

1. Masak santan sampai pecah minyak .Jangan tutup api . Proceed step 2 .
2. Amik periuk lain . Tumiskan minyak dengan cili blend .
3. Tambah gula melaka + garam kasar + gula + asam keping + budu.
4. Setelah siap ditumis, masukkan dalam periuk santan yang telah pecah minyak tadi.
5. Tambahkan air masak (2 gelas) . Kecik kan api .
6. Tunggu sehingga masak and bila dah agak kering tutup api .

B) Bahan-bahan untuk sambal kelapa:

Kelapa putih- 1/2 kilo
Isi Ikan Kembung/Selar/Selayang- 4/5 ekor
Bawang merah kecik- 5 biji
Gula melaka- 1/2 keping
Garam- Secukup rasa

Cara-cara:

1. Goreng kelapa putih sampai kekuningan tapi jangan sampai hangus . 
2. Dah siap goreng, masukkan dalam mangkuk + tumbuk kelapa goreng guna lesung batu .
3. Bila dah siap tumbuk . Masukkan dalam 1 mangkuk yang besar.
4. Bakar ikan yang dipilih (selayang/ kembung/ selar). Then, amek isi ikan itu aje tanpa tulang .
5. Tumbuk bawang merah kecik + gula melaka + garam.
6. Tumbuk isi ikan bersama (no 5) sampai lumat .
7. Bila dah siap, gaulkan dengan sambal kelapa yang dah digoreng tadi . DONE ! :)

C) Bahan-bahan untuk budu:

Budu- 1 mangkuk kecil (budu cap ketereh)
Cili api merah dan hijau- 10 biji (potong potong)
Asam limau- 1 biji (perah untuk dapatkan air)

Cara-cara:

1. Just campurkan bahan2 kat atas tu . fuhhhh ! jadi lah BUDU ! :)

D) Bahan-bahan untuk ulam-ulaman:

Daun kesum- 2 ikat
Bunga kantan- 2 batang (my peveret)
Timun ulam- 2 biji
Kacang panjang- 8 batang

Cara-cara:

1. Potong halus halus . GAUL ! Then, siap ! :)






Lots of Love :)