Friday, December 7, 2012

Tomyam Ayam ! :)

Bahan bahan:

Ayam
Bawang putih- 5 ulas (diketuk-ketuk)
Bawang besar kuning- 1 biji (potong epal)
Garam kasar- 1 jemput
Ajinamoto- 2 teaspoon
Gula- 1 sudu
Limau nipis- 1 biji (perah)
Perasa tomyam- depends (for me 3 sudu (botol biru) + 2 sudu (botol putih)
Serai- 3 batang (ketuk hingga nampak macam lumat)
Tomato- 2 biji (potong epal)
Daun sup- secukup yang mahu !

Cara-cara:

1. Rebus ayam hingga mendidih (make sure potong dulu ayam tu kecik kecik!)
2. Bila ayam dah mendidih . Masukkan bawang putih + bawang besar kuning + serai .
3. Kacau kacau dan tunggu sekejap .
4. Then, masukkan garam kasar + ajinamoto + gula + air perahan limau nipis tadi .
5. Godek godek secukup rasa .
6. Kemudian, masukkan perasa tomyam .
7 .Kacau lagi hingga sebati .
8. Last, masukkan tomato yang + daun sup. Tambah sedikit air .
9. Kemudian, tunggu hingga didih . DONE ! :)






Lots of Love :)