Saturday, October 1, 2016

Seafood Shellout

1-Saiz hidangan: 1-2 orang

A) Bahan-bahan:

*Any kinds of seafood*
Sotong putih (big): 1 ekor
Ketam (big): 1 ekor
Udang: 4 ekor
Brokoli
Bawang putih: 5 ulas (cincang halus)
Bawang merah: 1/2 biji (potong epal)
Lemon: 2 keping (hiris tebal)

B) Bahan-bahan tumis:

Kicap lemak manis
Unsalted butter (buttercup)
Cili blend: 1 sudu
Rempah kari daging: 1/2 sudu
Sos BBQ
Sos tiram
Gula
Garam

Cara-cara:

1. Rebuskan kesemua seafood . (Air rebusan simpan)
2. Cairkan butter . Tumis bawang putih hingga naik bau .
3. Masukkan cili blend + rempah kari daging .
4. Masukkan sos bbq + sos tiram + air rebusan seafood . Tumis hingga pecah minyak .
5. Besarkan api (elak keluar air seafood). Masukkan seafood dan kacau sebati (jangan hangit) .
6. Sederhanakan api bila seafood hampir masak .
7. Perasakan dengan garam + gula + kicap .
8. Masukkan brokoli .
9. Siap ! Perah lemon & hidangkan :)



sumber: Facebook Era.FM



Good Luck !