Wednesday, July 22, 2015

Gulai Lemak Kuning (Ikan/ Ayam/ Ketam)

Saiz hidangan: 2 atau 3 orang .

A) Bahan-bahan kisar:

Bawang putih- 7 ulas
Bawang merah kecik- 5 ulas
Kunyit- saiz 1 ibu jari
Cili blend- 1 sudu
Bawang besar kuning- 1 biji

B) Bahan-bahan lain:

Ayam- 3 atau 4 ketul
Serai- 2 batang (diketuk ketuk)
Santan- 3/4 kotak
Garam kasar- 2 jemput
Ajinamoto- 1 teaspoon

Cara-cara:

1. Blendkan bawang putih + bawang merah kecik + kunyit + cili blend + bawang besar kuning .
2. Bancuh 3/4 kotak santan dalam mangkuk dengan air . Almost half regular bowl .
3. Panaskan periuk . Masukkan bahan2 telah diblend . Masukkan santan .
4. Kacau kacau hingga gelegak (10 minit) . Kawal api .
5. Masukkan serai + garam kasar + ajinamoto . Kacau kacau .
6. Masukkan ayam . Biarkan selama 10 minit . Tunggu hingga gelegak .
7. Tutup api . Hidangkan :)



Hari tu mama ajar masak guna ketam . 
So camnilah rupa gulai lemak kuning .
Just tukar ketam to ayam or ikan or udang . hihi :)


Good Luck !