Bahan-bahan:
Ayam- 6 hingga 8 ketul (perap dengan kunyit + garam)
Minyak- 2 senduk
Bawang besar kuning- 1/2 biji (potong lawan alur)
Bawang putih- 2 ulas (ketuk)
Halia- 1/2 inci (hiris halus halus)
Tomato- 1/2 biji (potong epal)
Cili api- 2 biji (belah tengah + buang biji)
Daun bawang- Ikot suka (cincang halus)
Sos lada hitam- 2 sudu besar (brand Life)
Perencah lada hitam- 1/2 paket (brand Maggi)
Garam- Sesedap rasa
Gula- Sesedap rasa
Cara-cara:
1. Goreng ayam yang telah diperap . Make sure tak terlalu garing . Angkat ayam dan letak tepi .
2. Panaskan minyak dan masukkan bawang besar kuning + bawang putih + halia .
3. Tumis hingga naik bau .
3. Tumis hingga naik bau .
4. Masukkan perencah lada hitam + air mengikut kepekatan masing-masing + sos lada hitam .
5. Kacau kacau hingga sebati .
5. Kacau kacau hingga sebati .
6. Masukkan ayam yang telah digoreng . Kacau kacau .
7. Masukkan tomato + cili api + daun bawang . Masukkan gula + garam untuk seimbangkan rasa .
8. Gaul hingga sebati . Tutup api dan hidangkan :)
contoh sos lada hitam jenama life :)
contoh perencah lada hitam jenama Maggi :)
google punya google . tak jumpa gamba yang 90% serupa dengan masakan sendiri untuk ayam . so terpaksa lah guna gamba daging ye kawan kawan . hihi :)
Good Luck !