Tuesday, December 11, 2012

Garlic Kangkung ! :)



Bahan-bahan untuk masak kangkung:

Kangkung- (Dipotong-potong)
Cili merah- 1 biji (dipotong serong)
Bawang putih- 3 ulas (diketuk)
Garam- 1/2 teaspoon
Ajinamoto- 1/2 teaspoon
Kicap masin- Rencah sikit sikit
Air masak- 1 senduk

Cara-cara:
1. Tumiskan minyak bersama bawang putih + cili merah hingga agak garing .
2. Masukkan garam + ajinamoto + kicap masin (rencah2 sikit jek).
3. Masukkan kangkung + air satu senduk (just nak bagi berkuah siket).
4. Kacau cepat2 . Jangan sampai kangkung terlalu layu and kering kuah . Nati tak best ! :)



p/s: mama selalu pesan . kalau nak masak sayur . kena kuatkan api and masak kena sangat cepat ! jangan nak lambat2 . bak kata mama masak macam kat kedai cina . laju jekkk . kung kang kung kang . fuhhhhh . siap ! :)


Lots of Love :)