Bahan-bahan untuk daging dendeng:
A) Bahan-bahan untuk rebus dan goreng daging:
Daging- dihiris nipis-nipis setelah direbus
Bawang putih- 4 ulas
Halia- Seketul
Kicap masin- depends
Cara-cara:
1. Rebus daging . Make sure letakkang bawang putih + halia sekali .
2. Selalu tambahkan air sebab nak make sure daging tu empuk !
3. Bila dah mendidih . Toskan daging . Hiris daging tersebut nipis nipis.
4. Tumbuk daging tersebut sampai leper .
5. Gaulkan daging yang telah ditumbuk bersama kicap masin .
6. Then, goreng daging tu macam biasa hingga agak rangup and garing sedikit .
B) Bahan-bahan untuk tumbuk:
Bawang putih- 5 ulas
Cili merah- 3 biji
Bawang merah kecik- 2 biji
Cara-cara:
1. Tumbuk kesemua bahan di atas menggunakan lesung batu .
2. Gaul hingga sebatidan asingkan dalam satu mangkuk .
C) Bahan-bahan untuk tumis daging:
Bawang besar kuning- 1 biji (potong lawan alur)
Minyak masak- 1 setengah senduk
Cara-cara:
1. Tumiskan minyak dengan bawang besar kuning tadi hingga garing.
2. Masukkan bahan-bahan (B) yang telah ditumbuk tadik.
3. Masukkan daging yang telah digoreng tadi . Godek godek godek . Then, siap ! :)
Good Luck !